Jak se chránit proti coronaviru?

Jedním z existujících opatření proti coronaviru je nošení štítů. Certifikované ochranné obličejové štíty jsou účinnou ochrannou před onemocněním Covid-19. Proč? Na rozdíl od roušek chrání před kapénkovou infekcí i oči a podstatnou část obličeje. Těžko si sáhnete na obličej, který je kryt ochranným štítem.

Tvářový štít je zakřivený plast nebo plexisklový panel připevněný k čelnímu pásku, který lze nosit přes obličej. Je důležité, aby štít na obličej správně pasoval. Mezi páskou a čelem by neměla být mezera a štít by měl také přesahovat bradu. Kvalitní štít by měl také alespoň částečně krýt hlavu z boku, aby se nemohl virus k obličeji dostat v případě bočního natočení k infikované osobě.

“Protože sahají od čela, chrání štíty oči i nos a ústa,” říká dětský infekční specialista Frank Esper, MD. Pokrytí, které nabízejí obličejové štíty, je ideální, protože nový coronavirus nemůže prostřednictvím zmíněných částí těla proniknout do těla.

Jsou obličejové štíty účinné?

Studie z roku 2014 se zaměřila na testování obličejových štítu za pomoci aerosolu naplněného chřipkovým virem. Při vzdálenosti 18 palců obličejový štít snížil expozici obličeje viru o 96% bezprostředně po zakašlání. Tvářový štít také snížil povrchovou kontaminaci respirátoru o 97%.

Doktor Amesh Adalja, odborník na připravenost na pandemii Covid-19 v Zdravotním centru univerzity Johnse Hopkinse, říká, že existuje jasné biologické zdůvodnění, proč jsou štíty rozhodně lepší než domácí obličejové roušky a možná dokonce lepší než jiné typy masek. Na rozdíl od masky vám částečně brání v šíření, ale protože také zakrývá také oči, poskytuje větší ochranu sliznicím v oblasti tváře, přes které jinak můžete být nakaženi virem. Dále uvádí, že nošení štítů je pohodlnější a pro některé skupiny lidí, jako třeba žáci nebo učitelé, kteří mluví, je komunikace se štítem snadnější než s rouškou.

“Chrání vás, nositele,” říká Dr. Esper. “Ale pokud zakašlete, obličejový štítí nezabrání rozptýlení kapiček s infekcí do okolí tak účinně, jako rouška.”

Naše štíty

Z těchto důvodů jsme se rozhodli vyrábět za pomocí našich technologií obličejové štíty. Nejdříve jsme vyráběli jakékoliv, abychom v současné situace pomohli, ale dospěli jsem k nutnosti nechat naše štíty certifikovat v Institutu pro testování a certifikaci ve Zlíně. Ochranné obličejové štíty byly otestovány a schváleny podle normy EN 166:2002 a splňuje požadavky nařízení o OOP (EU) 2016/425.

V nabídce máme 2 druhy štítů:

Více informací o těchto štítech najdete na našem eshopu zde.

zdroj: https://www.usnews.com/news/health-news/articles/2020-06-04/could-face-shields-replace-masks-in-preventing-covid-19